Corteras

Corteras, corteres, v. quartera: Cast. cuartera. Medida de áridos equivalente a unos 70 litros, variante dialectal de quartera.

-Bibl. DCVB, v. quartera, amplia doc. en este enlace; FARAUDO, Vocabulari, v. cortera. en este enlace; ALSINA et alt., Pesos, mides i mesures, 144

-1423: En el inventario de bienes de Ferrer de Gualbes se relacionan en la “recambra: “Primo una cortera e miga de amenlas”.(GARCIA PANADES, Bienes Ferrer Gualbes, 174) José M. Gual.
-1423: En el inventario de bienes de Ferrer de Gualbes se relacionan en la “Despensa”: “Item dos sachs de forment qui casú té III corteres”. (GARCIA PANADES, Bienes Ferrer Gualbes, 175) José M. Gual.
-1423: En el inventario de bienes de Ferrer de Gualbes se relaciona en la “cuyna”: “Item en una altre CAMBRA DEL PORXO havia dues alfabies migenceres, dins les quals havia dues corteres de faves.” (GARCIA PANADES, Bienes Ferrer Gualbes, 189) José M. Gual.
-1434: "Item, un arer e un garbell e un almut, e mige cortera, dues resadores e una pala de fust". (LLABRES, Herencia Sant Marti, 324) José Miguel Gual.
-1448: "ordenaren los magnifichs Jurats que no sien venedors de blat en cortera, ans volen y ordenen que si algú voldrà vendre blat o xexa que ell haja vendre per si mateix o per persona de sa casa o familiar sua" ... "ordenaren dits magnifichs Jurats que sien levades y prohibides les botigues de la xexa, ordenant que aquella se haja de vendre en los porxo o cortera, novament feta, prop la cortera del blat, en los lloch a in estava lo pes del carbó". (PONS, Mostassaf, 18-19) Alvaro Santamaría
-S. XVI: Certificación para la provisión de siurons: "Los certificam com Joan Oriach, paraire de draps de llana de esta vila de Sabadell, en la dita vila de Sabadell, ha aportar trenta i vuit corteres de siurons per provisió de tota vila i terme, los quals aporte conforme assereix del Camp de Tarragona" ... "Ordena i delibera dit honorable Consell, ningú discrepant, que attès que per provisió dels poblats de la vila i terme de Sabadell faltar gran suma de blat per los aliments de la vila i terme de Sabadell, que sien comprades cent quorteres de forment,a preu trenta dos sous cortera mesura barcelonesa, posat dins Sabadell entre preu i port, de aquella persona o persones que als dits honarables jurats apparrà, ab aquells pactes que a dits honorables Jurats apparrà; i que dites cent quorteres sien venudes als poblats de Sabadell a preu tres sous per quiscuna cortera, attesos i considerats los treballs i despeses aporta lo pallol". (MATEU, Ordinación de la Universitat, 210, 211, 212) M. D. Mateu.

Tipo: Medidas

La voz ha sido modificada a fecha 2023-09-19.

Fichas de la voz «Corteras», Fundación J. March

Fichas elaboradas por el equipo de investigación de la Beca de la Fundación Juan March y cuyo autor aparece en su parte inferior"