Janet

Janet, janetes, ianetes, v. fagina : Guisado de carne, cortada a trozos, cocidos en una salsa que contenia higado y bazo picados, perejil, azafrán y especias, vino, vinagre y yemas de huevo. (Pérez Samper). "Cuinat o salsa l'ingredient principal de la qual era el fetge capolat". (DCVB) y el Dic. de Faraudo, define como "Mena de potatge o salsa en què s'usa, com a principal component, el fetge picat de la mateixa bèstia de la qual hom vol cuinar la carn.". Según Vinyoles la cocina del Convento de Santa Anna de Barcelona se cocinaba el carnero asado o en janetes, salsa hecha con cebolla, caldo de carne, huevo, pan y vinagre.

-Bibl.: PEREZ SAMPER, La alimentación catalana, 93; DCVB, v. janet; FARAUDO, Vocabulari, v. janet, véase en este enlace

-1331: "La salsa nuyl temps no creix en dies feriats ne no feriats, si doncs no y ha janet o sopes" ... "Item lo dia de Sant (Pere) ... e done hom a canonge Iª canongia e mige de moltó, e a capellá una canongia entre ast e janet, e per lo janet que deuen hauer aquest dia los capellans e los altres recioners e mig racioners, dona hom carnsalada ... e no dona hom janet e negún , e dona hom cols a tot hom". ... "Si es festa mige que venga al dit dimecres, donals hom I canongia de moltó, ço es a saber mige ast e. mige ab janet, e III libres e m,ige de bou, o II libres e mige de porch, e no y dona hom aquell dia neguna cuyna, sino janet, e salsa e mostaya tots temps que peçes hi haie de porch o de bou". ... E. la fiesta de Santa Cruz de Septiembre se da : janet, moltó, ast, bou y porchs. (SERRA VILARO, Llibre del coc, f. IV r., VI r., XIV v.) Miguel Gual.

@ José Miguel Gual López.

De: GUAL CAMARENA, M. Vocabulario del comercio medieval. Colección de aranceles aduaneros de la Corona de Aragón (siglo XIII y XIV) , Tarragona (1968)

Ianetes, v. fajina

Tipo: Alimentos

La voz ha sido modificada a fecha 2024-04-19.

Referencias documentales de «Janet»

Fichas de la voz «Janet», extraídas del archivo del profesor Gual