Xiro

Xiro , v. xiro balcem

De: GUAL CAMARENA, M. El primer manual hispánico de mercadería (siglo XIV). Barcelona 1981

Xiro balcem (nr, 206; v, 98 de Levante): xilo bálsamo (en Alonso, Encicl. idioma y no en Dic. Acad.). El manual lo describe en forma de bastones delgados, largos y ligeros, de sabor picante y color blanco al partirlo. «Xilo balsem són tres especies, xilo balsem, carpo balsem y opo balsem, y fa.s en la província de Babilonia. Xilo balsem se fa serca de Babilonia, cerca de uns camps que y a moltas aygües ho fons, y alla ont se fa lo millor y a 7 fons ... y la gent de aquella terra, quant ve en lo temps del astiu, lo talle ab un coltell, quant ve que esta ab tota sa virtud, y fan-lo seca al ayre, y dit xilo balsem té gentil color rúbeo o rogença ... la sua conservació se pot tenir, sense corrompre-s, per temps de 10 anys. Diu que si aquesta planta ho abre del xilo balsem la volias tresplantar en altres camps, que no y agués tanta aygua com allí hont se fa, que flor ni fruyta no faria, per ço diuen molts doctós que a de ser de Babilonia lo natural xilo balse y no en altra província» (BUB. M s. 62, fol. 42).-Evans, «silobalsimo».-Dic. catvalbal., «xilobalsam».

Tipo: Especias

La voz no ha sido modificada.