Frexures

Frexures , freixura, frexuras: Cast. "entrañas", "asadura".

-1057: ".I. sextarium et emina et dem. quarta et costauit uino .VII. solidos et .VIII. denarios et .II. frexuras .III. denarios". (PUIG-QUETGLAS, Léxico alimentario, 71) José Miguel Gual.
-1350: En el libre de les viandes de la canonica de Tortosa figura: “Item los moltons deu venir sencers en la cuyna de palau e deuen se partir presents aquells que deuen veure les viandes e no se deuen pesar cap, ni peus, ni fetge, ni melsa, ni frexures, ni verga, ni genitius, ni lleterola.”. (ALANYA, Carta Cibariorum, 480) José Miguel Gual.
-f. XIV: "FREXURAS: Si vols fer fresuras de molto o de porcli, mit les a coura, e, crjm haura cuyt un poch, trau las de la olla e talla lo leu e lo cor tallades amples e primes ; aprcs ages greis de porch fresch ha salat e niit les a sosenguar en uiia olla e mene les be, e, com serau be asosenguades, ages los fetges tallats pus prim e pus ample que 1 leu e mit los eii la olla, e sosengaras lo leu e mit hi ceba tallades redones groses ; apres ages del brou de les frexures e de millor si de millor n as, e mit ne a coure que sien beil clares e cogua molt e niit hi especies de les millors que pusques aver, e vinagre e pa "' torrat mullat en (d ) vinagre e pica 1 ab dels fetges e mit ho en la olla, e, com sera espes, asabora ho de sal e de salsa, e apres, si t vols metra ous, leva los clel focli e debat los regeu ab de les frexures e puys mit les hi pocli a poch, e deus saber que entre .iiij. leus ha assats uii fetge entre picat e tallat. ... Si vols fer frexures de cabrit, pots los asi inates fer clars de guisa que l?om hi puscha baiiyar lo pa ... (FARAUDO, El libre de sent sovi, 27) José Miguel Gual.
-1520: A los canónigos tarraconenses les daban frexures de porch y peus de porch y los cocineros sollao reservarse eles muylles ... los braçes tro al nuu de les espatlen (SERRA VILARO, Libre del coc, fols. 22 y 34 v) José Miguel Gual.

@ José Miguel Gual López.

Tipo: Alimentos

La voz ha sido modificada a fecha 2024-01-21.