Lansols

Lansols, lançols, lensols, llençol, lençol, llansols, llançolls, linçol, lenzol: Cast. Sábana, cat. llençol. Se puede referir a un trapo de cama o a un tipo de manto, hecho generalmente de tejidos ligeros que podían llevar hombres y mujeres moriscas. (BARCELO-LABARTA, Vestimenta, p. 298, voz "llançol"), el uso medieval medieval es mucho más amplio al emplearse también como adorno de altares, muros, etc.

-FORESTIE, Bonis, v. lansol

LANSOL
-1334: Se envían 4 lansols de Barcelona a Cerdeña. (MADURELL, Compañía trecentista, 440) Miguel Gual
-1347: 2 lansols de colgua ... 2 lansols petit. (FORESTIE, Bonis, II, 164) José Miguel Gual.
-1357: Inventario de la aljafería de Zaragoza, "Item II lansols de li". (MADURELL, La aljafería, 522, doc. 15) Miguel Gual.
-1387: "It. Lies de li pagá per preu de dos parells de lansols de drap de lin prim, la un parell ab tres randas en cascun, e l'altre ab espineta en las orlas, XXXVIII liures". (QUADRADO, Miscalánea histórica, 106) Alvaro Santamaría
-1388: "lansols de tres telas, de li, bons" (A.S.M.M., leg. s. XIV, s. n.) Manuel Riu.
-1423: En el inventario de bienes de Ferrer de Gualbes se relacionan en la “cambra: “Item III lansols de drap de stopa, de IIII telles cascú.”. (GARCIA PANADES, Bienes Ferrer Gualbes, 169) José M. Gual
-1423: En el inventario de bienes de Ferrer de Gualbes se relacionan en la “cambra: “Item un parell de lansols de cham, de IIII telles cascú..”. (GARCIA PANADES, Bienes Ferrer Gualbes, 170) José Miguel Gual.
-1423: En el inventario de bienes de Ferrer de Gualbes se relacionan en la “cambra: “em un altre parell de lansols de canam, de tres telles e mige cad.”. (GARCIA PANADES, Bienes Ferrer Gualbes, 170) José Miguel Gual.
-1423: En el inventario de bienes de Ferrer de Gualbes se relacionan en la “recambra: “Item dos lansols de cànam, de III teles, la I bo e l'altre oldà.”.(GARCIA PANADES, Bienes Ferrer Gualbes, 173) José Miguel Gual.
-1434: "dos perells de lansols de partera, prims, sens randa" ... "tres lansols de estopa, nous, de quatre teles de drap stret" ... "un perell de lansols de bri, de quatre teles cascú, nous". (LLABRES, Inventario Sant Martí, 287) Alvaro Santamaría
-1439: "Un parell de lansols nous, de draps de li, de IIII teles cascun" ... "III lansols de companya, de fil de stopa ... de III teles cascun". (SERRA VILARO, Baronies, I, 221) Miguel Gual.
1456: En el inventario de bienes se refleja, “Item un parell de lansols de lin de quatre telles” ... "Item un altre lit que no es de casta en que ha un matalaf sotil e un travasser sotil e un lansol de tres teles de stopa e una flasçade blanque cominal" ..."Item un lansol de tres telles de compaya" ... "Item en l’altre cofre ferrat primo un perell de lansols de lin de quatre telles. Item un altre perell de lansols de lin de quatre telles. Item un lansol de lin de quatre telles. " (RODRIGUEZ RISQUETE, Vida Pere Torroella, XXVII) José M. Gual.
-1458: "Item, un parell de lansols de III teles de drap de case". ... "Item, dos parells de lansols, III liures, IIII sous" ... "Item, dos parells de lansols foren stimats III liures, IIII sous". (VOLTES, El establecimiento, 52, 56) J. F. Cabestany.



LANÇOL
-1348: Un lançol suado se vende por 4 ss. (DOÑATE, Salarios, 493) Miguel Gual
-1373: "Un lançol de dues teles, oldá. Altre lançol de III teles, saucer. Un lançol ondá de II teles ... un lançol de lenç, de III teles" ... Un par de lançols de terçena tela se vende por 37 sueldos. (MOLINE, Especieria, 199, 202) Miguel Gual.
-1417: "un parell de lançols de tres teles". (TORRELLA, Comercio textil mediterráneo, 30) Miguel Gual.
-1446: "dos lançols, hú de cap per a mora e altre ab dos listes, la una vermella e l'altra negra", ·un parell de lançols de dos teles" (BARCELO, La morería, p.60) José M. Gual
-1448: "alguna persona no gos levar lançols, vànoves ne algunes altres robes, ne rentar de la aygua de la font de la Portella", (PONS, Mostassaf, 55-56) Alvaro Santamaría
-1458: "Primo un parell de laçols de tela de Olanda ... Item altra parell de laçols de tela de Sicilia, proma ... Item un altre parell de laçols de tela de casa, prima de lli ... Item un altre parell de laçols de tela de casa ... Item un parell de laçols de tela prima, que han poch servit ... Item un lançol prima, ben olda ... Item un parell de lançols de tela de drap de casa... Item un altre parell de lançols de tela de casa ... Item un parell de laçols de tela prima viscayna, tortiza, proma, ab listes blanques". (TOLEDO, Inventario Palacio Real, 39,40) Miguel Gual
-1459: "Item hun lançol de seda, rexat ab vetes de diversas colors, de quatre teles" ... "Item hun lançol de tres teles, de drap de lli prim, de punt" ... "Item hun lançol de lli, de tres teles, usat". (PAGES, Invent. Auxias March, 136, art. 10, 14, 48) Miguel Gual.
-1468: "Onze parellls e mig de lançols" ... "Tres parells e mig (de) lançols ... Tres parellls de lançols nous". (PILES, Docts. Hª comercio., 136) Miguel Gual.
-1482: Fueros de Jaime I, De draps e de fustanis, XVIII, "Lançols haien en ample una alna e una polgada de al menys". (Furs de Valencia, ed. principe 1482, f. 80 v.) Miguel Gual.
-1499: En el inventario de bienes de un labrador de Almenar aparece, "Item un parell de lançols de lench y set lansols d'estopa". (FARAUDO, Casa catalana, 135) Miguel Gual.

LANÇOLLS
-1499: En el inventario de bienes de un labrador de Almenar aparece, "Item un parell de lançolls de lench y set lansols d'estopa". (FARAUDO, Casa catalana, 135) Miguel Gual

LLANSOLS
-1462: Se compró camas y cobertores para la casa confraternal: "dos lits, dos màrfegues, dos matalafs, dos capçals, dos coxins de cap, quatre llansols y dos flaçades.". (MARTINEZ VINAT, Cofradias y oficios, 512, nota 1464) José Miguel Gual.

LLANÇOLS
-1351: " dos parells de llançols" (BARCELO-LABARTA, Vestimenta, p. 298) y también en Indumentaria morisca, 54. José M. Gual

LENSOLS/LLENSOLS
-1503:En el inventario de Joan Fuster, doncell, figura en el "menjador", "Item una altra caxa vella dins la qual havia hun parell de lensols de bri e stopa usats e quatre rams de fil de stopa". (BARCELO, Els bens de Jon Fuster, 182) José M. Gual.
-1585: "un llençol nou de lli, gran" (BARCELO, Minorías islámicas, p. 108) José Miguel Gual.

LENZOL
-1100: "Uno lenzol". (MIRET, Aplech de docts., 389) Miguel Gual

Tipo: Ajuar domestico

La voz no ha sido modificada.

Referencias documentales de «Lansols»

Fichas de la voz «Lansols», extraídas del archivo del profesor Gual

Fichas de la voz «Lansols», Fundación J. March

Fichas elaboradas por el equipo de investigación de la Beca de la Fundación Juan March y cuyo autor aparece en su parte inferior"