Piment

Piment, pimenta : Bebida compuesta de pimienta, vino y miel, tal vez muy similar a la clarea (con más ingredientes) y ambas solían ir acompañadas con unos barquillos denominados neulas . Según Vila, piment, nectar, brocas o hipocrás, son nombres equivalentes de esta bebida medieval. (VILA, El piment, 87), sin embargo el DCVB, v. piment lo cita compuesto por pimienta, vino y miel.

-v. FORESTIE, Bonis, CXXXII y gloss. v. pimen, con algunas recetas.; FARAUDO, Libres de confits, gloss.

-1331: "Item lo dia de senta María d'Agost es festa dobla a tot hom, e dona hom piment e neules, ço es a saber: VIII neules a cascun canonge ... Item dona hom als canonges e als capellans, entre IIII una ració de piment". ... "Item lo dia de Pascha es festa doble e dona nom piment, e neules, e poylls ab sopes e ab carnsalada" ... "los ventreyls dels poyls e los caps e els coyls de les galines son dels cochs amdós". (SERRA VILARO ed., Llibre del coc, f. XI v., XXVIII v. , XXXIV v.) Miguel Gual
-1331: "Item es cert que el piment qui's fa a Nadal e en les altres festes, den esser bo e couinent, segons que el botayler e al maiordom será semblant; en lo qual se deu metre mel e especies, segons que el vi será e segons que comunament trobaran escrit en los libres del maiordom, e son les salses aquestes: pebre, gingebre, canyela, espich e clauell". (SERRA VILARO, Llibre del coc, f. XLV v.-XLVI r.) Miguel Gual

Tipo: Bebidas

La voz no ha sido modificada.

Referencias documentales de «Piment»

Fichas de la voz «Piment», extraídas del archivo del profesor Gual