Naps

Naps, anaps, v. nabos: Cast. nabo.

-1350: En el libre de les viandes de la canonica de Tortosa figura: "Item als temps desusdits deuen donar tots jorns spinachs y oli desús, exceptats en lo advent que ultra les altres viandes donen cols blanques ab naps mesclats.". (ALANYA, Carta Cibariorum, 476) José M. Gual.
-1383: "Abunda (en el Rº de Valencia) en molta bella e bona hortalissa, aixi com en tot llonatge de cols, carabasses, llectuges, alberginies, melons, albudeques, cogombros, naps, xerevies, pastanagues, alls, cebes, escalunyes, porros, ràvens; e es gran maravella que a Nadal produeix, e per tot làny, pesols tendres" (EIXIMENIS, Regiment, ed. N. Class., 26) Miguel Gual.
-1466: En una receta contra el dolor, figura, "sien preses les coes dels naps e totes les fulles". (MOLINE, Receptari, 336) Miguel Gual.
-1469: Ordenanzas del mercado de Lérida, "que totes les ortalises: cols, letugues, spinachs, rávens, melons, carabases, cogombres, alberquinies, safanories, naps, ciurons, pésols, lentilles, alls, sebes, porros, fésols e altres legums verts e qualsevol ortalisses...". (MUT, Vida econom. Lérida, doc. 2, p. 70) Miguel Gual.

De: GUAL CAMARENA, M. Vocabulario del comercio medieval. Colección de aranceles aduaneros de la Corona de Aragón (siglo XIII y XIV) , Tarragona (1968)

Naps: véase «anaps».

Tipo: Alimentos

La voz no ha sido modificada.

Referencias documentales de «Naps»

Fichas de la voz «Naps», extraídas del archivo del profesor Gual