Gabietes

Gabietes, gabieta, v. gabia: Jaula pequeña.

-Bibl.: DCVB, v. gabieta? (Cast. jaula), véase en este enlace; FARAUDO, Vocabulari, v. gabieta.

-1389: "Una gabieta de canyes". (ROCA, Inventari Girgos, 309) José Miguel Gual.
-1398: "item una gabieta redona de verga de ferre, apte per tenir estornells.". (FARAUDO, Vocabulari, v. gabieta) José Miguel Gual.
-1400: Encant dels béns de Ramon Castellar, prevere beneficiat de la seu de Lleida i rector de la parròquia de Ribelles, a la diòcesi d’Urgell.. "Ítem, una caxeta veylla, I cofret, Iª candeleraça, Iª aljava, I speró, Iª gabieta de carderola, veylla, dos lances, Iª sponxa, dos piles, a·n Bernat Siprés ... IIII ss., II drs.". (BOLOS-SZ. BOIRA, Inventaris i encants, I, doc. 54, 722) José Miguel Gual.
-1407: Inventari dels béns de Joan Oliver, baster. "Ítem, una gabieta de fil d’aram trencada.". (CRAVIOTTO, La menestralia, doc. 8, 293) José Miguel Gual.
-1458: "Item, una liura de fil tort de gabietes e tres canons". (VOLTES, El establecimiento, 51) J. F. Cabestany.
-1488: Inventari dels béns que el difunt Suŀlam de Saporta, sastre jueu de Tarragona, tenia a les cases i botiga del call de la ciutat. "92 Ítem una gabieta per agualles.". (MUNTANE, Noticies de jueus, doc. 91, 159) José Miguel Gual.
-1556: Inventario de bienes de Bernat Berenguer, prevere beneficiat de la seu de Lleida y rector de la iglesia parroquial del castillo de Alfes. "Ítem, una cadireta rompuda y sinch gabietes de canya.". (BOLOS-SZ. BOIRA, Inventaris i encants, III, doc. 558, 1777) José Miguel Gual.
-1563: Encant dels béns de Joan Ferrer, doctor en lleis i oficial del b be de Lleida.. "Ítem, una gabieta ab vergues de ferro, dos ventalls y sinch parells de guants, a mossèn Gaspar Solsona, per dos sous ... II s.". (BOLOS-SZ. BOIRA, Inventaris i encants, III, doc. 172, 1946) José Miguel Gual.

La voz ha sido modificada a fecha 2024-01-26.

Fichas de la voz «Gabietes», Fundación J. March

Fichas elaboradas por el equipo de investigación de la Beca de la Fundación Juan March y cuyo autor aparece en su parte inferior"