Aguilotxa

Aguilotxa, aguilotja, v. aguilotxador: Moneda de oro acuñada por Fernando el Católico en Sicilia. Posee en el anverso una figura sentada y una águila en el reverso.

-Peso : 1 florin y 12 gramos. Ley 23 quilates.; Valor: 26 sueldos (en 1474) (MATEU, Glosario numismática, 3 , v. c.)

-1474: "Primo de tot Centenar de pesos ço es de Ducat Aguilotxa en dicha Pacefic e mix pacefic e de tota altra moneda dor qui sie de mes pes de mig gra fins a un gra age lo dit affinador III. sous per Centanar de Pesos.". (BAJET, Aspectes del comerç a Catalunya, 187)
-1487: Equivalencias, "1 aguilotxa = 1 lliura, 6 sous". (JUNYENT, Equivalencies monetaries, 230) José Miguel Gual.
-1494: "aquest capitol fou corregit ço es que de cascu flori dor se puguen pendre ll dos diners de cambi de cascun, peceffic. scut, Doble Castellana, e, Ducat 4 diners e, de quascuna Aguilotxa, Castellana, e, Alfonsi V. diners ultra lo mancament o minues segons a la fi de aquesta ordinatio sera per extensum continuat.". (BAJET, Aspectes del comerç a Catalunya, 186) José Miguel Gual.
-1560: "Cambiador o altre qui tingue o regesca taula de cambi en la dita ciutat pendre o aver de quiscuna pessa de flori dor de cambi mes avant de dos diners per pessa e, de quiscun pacific scut doble castellana e ducat mes de quatre diners e, de quiscuna aguilotxa.". (BAJET, Aspectes del comerç a Catalunya, 178) José Miguel Gual.

Tipo: Moneda

La voz ha sido modificada a fecha 2023-02-19.

Fichas de la voz «Aguilotxa», Fundación J. March

Fichas elaboradas por el equipo de investigación de la Beca de la Fundación Juan March y cuyo autor aparece en su parte inferior"