Carnsalada

Carnsalada , carn salada, carne salada, carnsalade, carnium salsarum, carnssallada, carnssalada, carnibus salsis, cansalade, véase tocino: Cast. tocino, cat. carnsalada. Uno de los alimentos básicos del hombre medieval junto con el pan, vino, pescado, quesos, huevos y verduras y por tanto regulada por los concejos para control del abastecimiento, dehesas, veredas, carnicerías.

-1258: Voz Carnium salsarum : "Et de qulntali carnium salsarum et de congres, 1 denarium.: Creemos es el equivalente al catalán «carnsalada>, castellano tocino o jamón. En la lezda de Tortosa (1252) figura baconus carnis salse y en un inventario gerundense de 1397 baconos sive porcos salsos (éste publ. ELIES SERRA RAFOLS, Oficis i eines al segle XIV, en «VII Congreso de Historia de la Corona de Aragón. Comunicaciones, b, 573). (GUAL, Lezda de Cambrils, 120 y 124) Miguel Gual.
-1262: "carn salada a les cols" (para condimentar coles). (SOLDEVILA, Pere infant, 429, doc. 4) Miguel Gual.
-1264: 5 libras de carn salada, por 2 ss. y 6 ds., a 5 dineros cada una. ... 10 libras a 5 ss. a 6 ds ... 3 libras a 18 ds. (SOLDEVILA, Pere infant, 449, 450, doc. 16) Miguel Gual.
-1265: "XVI tocinos de carn salada, qui monten C solidos, ad racionem VII denariorum pro qualibet libra". (SOLDEVILA, Pere infant, 452, doc. 19) Miguel Gual.
-1266?: "carn salada de casa". (Puerco salado en la casa real, se anota con precisión el dia en que comienza a consumirse). (SOLDEVILA, Pere infant, 164) Miguel Gual.
-1274:"Item V toçinos de carne salada" (DURAN, Notas de archivo, p. 97) Miguel Gual.
-1276: Se compran 7 quintales y media arroba de carnibus salsis, a 26 ss. y 8 diineros cada uno. (SOLDEVILA, Pere el gran. El regnat, I, doc. 3) Miguel Gual.
-S. XIV: "Sosentgua a conills, ho a lebres... e a moltó, ho ha vedell, ho ha cabril, ho ha perdius... e sien sosenguades en grex de carn salada, ho de oli, ho de satji; e puys pren ceba gros tallada, e sosenguada ab juyvert...e vinagre, e pa torrat... en greix de porch mesclat ab oli fresch...e aço sosenguat ages ceba redoma gros... e mit ho en la olla o en una casola..." ... para hacer "salsa a tota carn"..." pren cebes e juyveert tallat, e quant les cebes aurán una peça cuyt, mit hi salsa, e bulla un poch, e lévalo del foch, mit hi ous debetutç los vermells... e pots hi metra pa torrat mullat en vinagre". (OSSET, Libro cocina, 166,167,168) Miguel Gual.
-1303: "Item que nul hom no gaus vendre la liura carnissera ... de truya frescha que no sia sanada a la teta, o si era porcebera, o si no era sanada, e aja's a vendre a la Bocayria, V diners" ... "Item truja salada, prim sanada, la libra mes avant de VII diners. Entense que no si salada ni's vena per carnsalada tro Pascha passada". (Ordenanzas de Perpiñán, ALART, Docts. Roussillon, 149) Miguel Gual.
-1310: Lezda mercado de Thuir. "Item tot hom estrayn qui vena carn salada al dir mercat, deu pagar del quarter del porchs, mesayla". (ALART, Docts. Roussillon, 220) Miguel Gual.
-1313: Ordenanzas de Balaguer. "Carn salada de truga" (CARRERAS CANDI, Ordins urbanes, 379) Miguel Gual.
-1319: La Ordenanzas de Valls prohiben a los "carnssaladers" vender "carnssalada de truya per porch, ne carn mesela". (CARRERAS CANDI, Ordinacions urbanes, XII, 289) Miguel Gual.
-1331: "Item ordona que totes salses, e tota carnsalade, oli, peix salat, formatges e totes antres coses qui sien a seruiy de la dite canonge, stien e sien. eses en la botiga de la cambre". (SERRA VILARO, Llibre del coc, f. LIII r.) Miguel Gual
-1331: "Item lo dia de Pascha es festa doble e dona nom piment, e neules, e poylls ab sopes e ab carnsalada" ... "los ventreyls dels poyls e los caps e els coyls de les galines son dels cochs amdós". (SERRA VILARO ed., Llibre del coc, f. XXVIII v. , XXXIV v.) Miguel Gual.
-1331: "Item a dimecres, comunament, per tot l'ayn, saluant de Quaresma, e de l'Auent, e de Septuagesma, dona hom en canonge: ous, e formages e lardó, ço es a saber a cascun canonge e a cascun capellá I libra de formatge dresch, o IX unçes e miga de sech, e V ous, e lardó, entre IX Iª libra de carnsalade ... E si per aventura festa de IX lirons hi ve al dit dia, donals hom carn ... e no´ls hi ve al dit dia, donals hom carn ... e no'ls dona hom ous, ne formatge, ne lardó...". (SERRA VILARO, Llibre del coc, v. VII r y v.) Miguel Gual.
-1338-49: Se compra una libra de carn salada, por 1 ss. (DOÑATE, Salarios, 464) Miguel Gual.
-1343: "... han portades e fetes portar viandes ... ço es pa, vi, civada, carn salada, oli e faves" ( PONS, Judios Mallorca, doc. 102) Miguel Gual.
-1447: "Un porch e una porcha, per matar en casa per fer carnsalada", 61 sueldos. (ALTISENT, Granges Pobles, 142) Miguel Gual.
-1350: En el libre de les viandes de la canonica de Tortosa figura: “Item en la festa de la Dedicació moltó e bou e cabrit en ast ab juyvert. Item gallines e cunills ab carn salada. Item, part la ració, si dóna pernes de carnsalada e ració de formatge al donar e reoles.”. (ALANYA, Carta Cibariorum, 469) José Miguel Gual.
-1364: "Item tota carn salada e sagi que isque de Cathalunya, paguen VI diners per lliura de diners". (Cortes de los antiguos reinos de Aragón y Valencia, Cortes de Tortosa 1364, II, 257, artº 29) Miguel Gual.
-1371: "La libra de la «carn salada de porch mascle de la térra», a 15 dineros; la de «carn salada de truja de la térra», a 14 dineros; de la carn salada... de les illes de Cicilia o de Sardenya, o de Castella o de altres parts», a 13 dineros (SEVILLANO, Mustaçaf, 379). Miguel Gual.
-1375: "It. per carn salada den Axertell VIII liures mige". (LLABRES, Convit del Gobernador, 118) Alvaro Santamaría
-1387: Imposició de la carn en Castelló d'Empuries, "ota carn de qualque condició qui·s vena en la vila de Castelló per carnicer pach lo venedor per cascuna lliura carnicera III d. malgorensium, exceptat carn salada qui·s vena en gros per mercaderia e exceptat tota carn mortahina qui·s vena en la pexeteria. Item, tot carnicer qui vendrà cabrit o anyell en gros que pach III d. malg. per cascun; emperò, si·l ven a pes pach III d. malg. per lliura. Item, tot habitador de la vila e altra persona qui comprarà de hom strany o de la vila cabrit o anyell qui sia carnicer, ço és, per menjar, pach lo comprador per cascun IIII d. malg. e per cabrit o anyell qui·s don pach a qui serà donat axí com dessús..." (Glosario fiscalidad, voz ajuda) José Miguel Gual.
-1414: Se compran en Valencia, para un banquete, 8 libras de "carn salada", a 2 ss. libra. (SANCHIS SIVERA, Vida íntima valencianos, 11) Miguel Gual.
-1434: "sinch quarters de carnsalada". (LLABRES, Inventario Sant Martí, 286) Alvaro Santamaría
-1448: "algun carnicer no gos vendre, ne fer vendre a altre, alguna carn fresca ne carn salada a mes for ..." ... "se vena carn salada de Mallorques, de les illes e de Catalunya la libra carnicera ab la ajuda tot 1, any, dos sols" ... "carn salada de porch preimsenat, de Tots Sants fins a Carnestoltes, la libra ab la ajuda, dihuit diners" ... "tota persona ... que vulla pesar carbó, carnsalada, lanes e altres bens e mercaduries, puxen anar al pes reyal e de la Ciutat, lo que es prop la Cort dels Cónsols". (PONS, Mostassaf, 3, 136, 293) Alvaro Santamaría
-1456: En un inventario de bienes figura en “la cambra petita”, “Item tres cortes de carnsalade”. (RODRIGUEZ RISQUETE, Vida Pere Torroella, XXVII) José Miguel Gual.
-1484: Voz Bacó: "Bacó de carnsalada, cada uno abona 7 dineros de lezda y 2 de peaje (art. 57); carsalada, lo bacó, ibíd. (art. 69); cansallada, lo bacó, figura en el "dret de coses vedades", con la cantidad en blanco (art. 366). Castellano "tocino" o "jamón". Véanse: Dic. Balari, Dic. Aguiló y DCVB., voz badana " y "baco".. (GUAL, Arancel de Lezdas, 686) Miguel Gual.
-S. XVI: No vender tocino fuera de la ciudad hasta Pascua. "Que tots els qui tenen cansalades per vendre no les puguin treure del terme sense llicencia del honorables Jurats i Consell Ordinari, fins a la festa de Pasqua, i aço sots ban de 10 sous per quiscùn bacó que treuran. Que d'açi a Paqua els baconers han de vendre cansalada als poblats de la vila, sols a aquells que en voldran pera llur despesa, a raó de 19 diners la lliura del bacó mascle i 18 diners la del femella; i qui ningú no gosi comprar cansalda sinó per a sa despesa, sots ban de 210 sous per quincun i per quiscuna vegada que serà fet el contrari". (MATEU, Ordinacions de la Universitat, 94) M. D. Mateu.
-1511: "... Es verdad , que en lo de la carne salada se ha recibido fatiga, que no se han podido aver sino quinientos quintales que se truxeron de Nápoles; pero se enbiará recabda para que en Cerdeña, pues hay más comodidad de aver carne, se puede proveer...". (CANELLAS, Fuentes de Zurita, 128, 129) M. D. Mateu.

@ Miguel Gual Camarena

De: GUAL CAMARENA, M. Vocabulario del comercio medieval. Colección de aranceles aduaneros de la Corona de Aragón (siglo XIII y XIV) , Tarragona (1968)

Carnsalada (XV, 135; XXVII, 15); hachó de carnsalada (IV, 178; XXIX, 111); carnssallada, carnssalada (XXV, 167; XIV, 103); baconus carnis salse (VIII, 90); bachó de carnsálade (IX, 94); carnium sálsarum (XI, 37). Véanse «bachó», «carn» y «tocino». — Cast. «tocino». Contracción de «cam» y «salada».
Citas. La libra de la «carn salada de porch mascle de la térra», a 15 dineros; la de «carn salada de truja de la térra», a 14 dineros; de la carn salada... de les illes de Cicilia o de Sardenya, o de Castella o de altres parts», a 13 dineros (1371, publ. Sevillano, Mustaçaf, 379).
Bibliografía. DCVB., v. «cansalada». Dic. Aguiló, v. «carnsalada». Soldevila, Pere infant, precios.

Tipo: Alimentos

La voz ha sido modificada a fecha 2024-04-19.

Referencias documentales de «Carnsalada»

Fichas de la voz «Carnsalada», extraídas del archivo del profesor Gual

Fichas de la voz «Carnsalada», Fundación J. March

Fichas elaboradas por el equipo de investigación de la Beca de la Fundación Juan March y cuyo autor aparece en su parte inferior"