Cavallons

Cavallons , v. caballon: Unidad de medida para las superficies agrarias. El "caballón" está compuesto de diecisiete "gerbes", o "garbes", también "Lomo de tierra, como el que queda entre surco y surco al arar un terreno o el que se levanta con la azada.". (DRAE)

-1459: "que com cascun anys les gents, axi del terme de la dita vila com stranyes, segant-se los blats e aquells regats stans en los camps o se son collits en garbes, sellars lo cavallons, entren dins los dits camps per spigolar e pleguar les spigues dels dits blats, e sots color de pendre les que van per lo sol de terra e lexades per segar, acostumen e han acostumat pendre del forment que seguen los seguadors, hoc encara de les dits garbes o sellar o cavallons ,,, " (A.M. Alcira, vol. 93, fol. 61 v-62 r) y en el consejo del 4 junio se acuerda condenar a los "spigoladors e spigoladores" a 5 sueldos de multa, si "spigalan" sin permiso del dueño. (64 r y v) Miguel Gual.
-1503: En el inventario de Joan Fuster, doncell, figura en la botiga , "Item sis cavallons de lli sens trencar.". (BARCELO, Els bens de Jon Fuster, 184) José Miguel Gual.


Tipo: Medida

La voz ha sido modificada a fecha 2023-08-12.