Pa

Pa, panis, pane, v. pan: Véase amplia glosa en la parte inferior.
-1343: "... han portades e fetes portar viandes ... ço es pa, vi, civada, carn salada, oli e faves" ( PONS, Judios Mallorca, doc. 102) Miguel Gual.
-S. XIV: "Sosentgua a conills, ho a lebres... e a moltó, ho ha vedell, ho ha cabrit, ho ha perdius... e sien sosenguades en grex de carn salada, ho de oli, ho de satje; e puys pren ceba gros tallada, e sosenguada ab juyvert...e vinagre, e pa torrat... en greix de porch mesclat ab oli fresch...e aço sosenguat ages ceba redoma gros... e mit ho en la olla o en una casola..." ... para hacer "salsa a tota carn"..." pren cebes e juyveert tallat, e quant les cebes aurán una peça cuyt, mit hi salsa, e bulla un poch, e lévalo del foch, mit hi ous debetutç los vermells... e pots hi metra pa torrat mullat en vinagre". (OSSET, Libro cocina, 166,167,168) José M. Gual.
-1350: En el libre de les viandes de la canonica de Tortosa figura: “Item en la septuagèssima feria secunda a tots jorns tro que tota la septuagèssima és passada, se deu donar a convent porros y mel y una fogaça de pa en què entre de pasta de dos pans, la qual deu ésser partida entre·ls canonges que tenen lo convent e deuen ne donar als preveres que·y menjaran aquells dies a llur bon albir e deu se posar davant lo setmaner e ells que la partesca exceptats los divendres e dejunis generals que venen en la septuagèssima en los quals nos ministren porros y mel y fogaça, exceptat que a diumenges o festes que los forns no couen cesse la fogassa”. (ALANYA, Carta Cibariorum, 476) José M. Gual.
-1381: Como medida o envase, se exportan desde Valencia 1.028,5 pans de pega a Cataluña, Rosellón, Mallorca, Castilla, Génova, Pisa y Cerdeña. (CABANES ed., Coses vedades, resumen realizado por Gual, v. fichas) Miguel Gual.
-1434: "un fenyador de fust, per fenyar pa" ... "dues posts abtes per portar pa al forn". (LLABRES, Inventario Sant Martí, 286) Alvaro Santamaría
1448:"alguna flaquera, ne fornera, ne altra persona qui tenga pan per vendre, que no tenga pa naquis en casa, ne fora casa, si no'l té trencat" ... "algun flaquer ne flaquera, becuytetera, no gos pastar ne fer pastar pa ne bescuyt per vendre a menys pes ... e qui contra farà, pagarà ... e lo pa nacci sia perdut e dat per amos de deu" ... "Algun flaquer ne flaquera, bescuyter ne bescuytera, no gos pastar ne fer pastar pa ne bescuyt per vendre ... e que lo pa de fleca sia en tot cars, bé cuyt e bé pastat..." ... "lo forment, qui fan o faran flaca, haien a tenir cascun dia les taules e venadores no star bastos de pa, hage a denunciar als sobre posats del dit ofici la dita fretura de pa ... " ... "los forners, qui fan o faran flaca, haien a tenir cascun dia les taules o venadors bastes de pa ..." ... "tot forner, de la pasta que harurà per bragues, que'n deia fer bragues, e que l puja sia venuda per pa de puges". (PONS, Mostassaf, 15, 16, 17, 124) Alvaro Santamaría
-S. XVI: "E primerament ordenaren los senyors de Jurats i Consell ordinari, que aqualsevol hostaler que en sa casa dexara menjar pa de real, sia comprat en dita vila als hostes posaràn dit hostal, incorreguen en bant de cinc lliures barceloneses, ço es, per lo acusador serà de dit bant la meitat i la altra meitat en dos parts la una a la candela i la altra el oficial (que) farà la execuciò. Y mes ordenaren que si acas ningun jome posarà en hostal i aportera del dit pa de real a menjar, i diu lo aporte de fora la villa, incorrega en la mateixa pena lo dit home si lo contrari serà provat". (MATEU, Ordinacions de la Universitat, 332) M. D. Mateu.
-1503:En el inventario de Joan Fuster, doncell, figura en el "menjador", "Item hun artibanch de dos caxes vel de tenir lo pa en la una e en l’altra lo vidre del ús de casa.". (BARCELO, Els bens de Jon Fuster, 183) José M. Gual.

De: GUAL CAMARENA, M. Vocabulario del comercio medieval. Colección de aranceles aduaneros de la Corona de Aragón (siglo XIII y XIV) , Tarragona (1968)

Pa (XXVI, 10; XXVII, 36); pan cocho (XXII, 10; XXIII, 10); panis, pane (V, 67 y 68); pane frumenti quam ovdei (I, 103); flaquera que past panem ordei uel frumenti (I, 81).—Véase «farina». Cast. «pan», que no tiene aquí el sentido, corriente en los textos medievales castellanos, de «cosecha de cereales» (véase a este respecto la v. «pan» en Menéndez Pidal, Cid). El pan medieval no sólo se elaboraba con harina de trigo, sino también con cebada, centeno, arroz, mijo, salvado, «paniç», etc. y sus mezclas. «Au moyen age —afirma Fagniez, Études industrie Paris, 172— la farine n'était pas, comme aujourd’hui, brutée au moulin, c'était le boulanger qui la séparait du son. Avec ce son, il engraissait des porcs soit pour sa consommation, soit pour vendre... Cependant, on faissait aussi du pain avec le son, comme avec le seigle, Torge, Tavoine et méme la paille». La fórmula corriente de mezclas era mitad trigo y mitad cebada o centeno (ejs. «pan medietas de trigo et alia medietas de ordei». FSan Silvestre, 1198, publ. O’Callaghan, Martin P. de Siones, doc. 2; «pan que aya la meatat trigo et la meatat comuyna». FNavarra, edic. Ilarregui, 11; «pan, medio de trigo et medio de centeno». FUsagre, edic. Ureña, § 116). También el pan de los tres tercios: triticum, centenum y ordeum (en Fuero de Barruecopardo, 1181, publ. Martín Rodríguez, Armengol VIL doc. 4). He aquí una lista de clases de pan que se consumieron en el período que tratamos: pa d'ordi o de mil (1311, publ. Alar, Docts. Roussillon, doc. 7), pa de pañis y pa de puja (1339 y 1369, publ. Sevillano, Mustaçaf, 326 y 374), panes centenos (1224, en PMH, I, 600), pannes de segle (1168, publ. Alart, Docts. Roussillon, 29), pa torrat y pa rallat (Osset, Libro cocina s. xiv, 167), pa beneyt (1458, publ. Toledo, 33).
El pan, por lo general, se amasaba en los domicilios y se llevaba a cocer al horno, en «posts, postetes, tablas» y «taulells». Algunos fueros hablan de las obligaciones de los horneros: calentar el horno, meter el pan dentro y sacarlo cuando esté cocido (cfr.ª Fueros de Cuenca y Teruel, edics. Ureña y Gorosch, 157 y 224), cobrando una tasa que oscila entre un pan cada 16, 25 ó 30 de los cocidos. En las ciudades predominaba el sistema de los hornos-panaderías actuales. Jaime II tenía una «pastadora», llamada Na Saurina Ça Fabrega, que «sabía fer bell pa» (cfr.ª Martínez Ferrando, Jaime II, I, 259). Hay indicios de que en algunas comarcas y en algunas épocas se impuso el racionamiento de pan, dada su escasez; así en el FCastelo Rodrigo (en PMH, I, 872) se fija en 1 maravedí semanal el pan que cada persona puede comprar. Soldevila calcula que en la corte del infante don Pedro se consumía, aproximadamente, un kilogramo de pan diario por persona (Pere infant, 58-59). Prescindimos de los muchos testimonios que tenemos recogidos. Del lat. «panis».
Bibliografía. Durán Sanpere, Pan en Barc. Lévi-Provençal, Sevilla s. XII, 136 y 148. Vignau, Indice Sahagún; Roudil, FBaeza; Alvar, Peaje Jaca; Tilander, FNovenera y Dic. Corominas: v. «pan». Balari, Orígenes, 596. Santa Rosa, Elucidario, v. «pam». DCVB y Dic. Aguiló, v. «pa».

Tipo: Alimentos

La voz no ha sido modificada.

Fichas de la voz «Pa», Fundación J. March

Fichas elaboradas por el equipo de investigación de la Beca de la Fundación Juan March y cuyo autor aparece en su parte inferior"